Het ontstaan van De Planteneters

Door DePlanteneters

Sinds januari 2018 eet ik geen dierlijke producten. Als je daarnaast ook nog eens geen andere producten koopt of gebruikt waarbij sprake is van dierlijk leed, mag je jezelf officieel veganist noemen. Leuk zo’n stempel, maar de nep wollen sokken en sandalen kreeg je er niet bij 😉 Wel ontmoet je al snel een gezellige groep mensen met dezelfde idealen. Direct wilde ik ook met allerlei acties en protesten meedoen, want dat hoort erbij vond ik. Iets met ‘stand up for what you believe in’. Zodoende heb ik meegedaan met verschillende Cubes en liep ik schreeuwend mee met ‘The Animal Rights mars’. Stuk voor stuk super toffe acties, maar helaas niets voor mij.

Het ging mij ook steeds meer tegenstaan dat als ik iets opzocht over veganisme, ik direct de verschrikkelijke beelden voorbij zag komen. Het is natuurlijk de waarheid, – en die moet getoond worden – maar het zorgde bij mij voor een afkeer. Toen dacht ik bij mijzelf: deze beelden zien kinderen ook wanneer zij informatie zoeken over veganisme. En zo is het balletje gaan rollen. Ik wilde veganisme toegankelijker maken. Het idee was simpel; een informatieve website over veganisme zonder grafische beelden en zonder vingertje wijzen. De uitvoering was achteraf iets uitdagender.

De waarheid blijft namelijk keihard. Er gaan dieren dood. Het was een uitdaging om dit op een normale manier te brengen zonder te choqueren. En dat is gelukt! Maar alleen een website bouwen vond ik niet genoeg. Als ik toch bezig was, waarom zou ik dan geen kinderboek schrijven? Lekker impulsief idee. Het werd mijn secret projectje, bijna niemand wist er iets van af. En dit secret projectje is eindelijk klaar. Ongeveer een half jaar later is zowel de website als het boek af. De eerste drukproeven liggen bij mij thuis en de website heeft nog een paar verbeteringen nodig. Maar dan kan het beginnen!

De website: De Planteneters

De website ‘De Planteneters’ gaat volgende week online. De informatie is afgestemd op kinderen vanaf 6 jaar. Er wordt op een kindvriendelijke manier gesproken over veganisme en de vleesindustrie. Hierdoor kunnen kinderen het begrip beter uitleggen aan hun vriendjes en de ouders hebben een handig hulpmiddel. Op de website wordt niet gesproken over ‘veganisme is goed en al het andere is slecht’, maar wel over wat er gebeurt met de dieren en hoe veganisten hier tegenover staan. Wat je met deze informatie doet is helemaal aan het kind of ouder zelf.

Het boek: Op zoek

Het boek ‘Op zoek’ gaat in tegenstelling tot de website niet over veganisme. In het boek wordt op een kindvriendelijke manier uitgelegd waar een stukje vlees vandaan komt. Het boek is geschikt voor zowel vleesetende als vegetarische en veganistische kinderen. Een ideaal hulpmiddel om het gesprek aan te gaan over de natuur en dierenwelzijn. Voor veganistische ouders zit er een verborgen extra uitleg mogelijkheid bij: de melkindustrie. Dit is voor de lezers die hier geen aandacht aan willen schenken geen belemmering. 

 

‘Op zoek’ gaat over Bram. Bram is een jongen van acht jaar die in zijn dromen spannende avonturen meemaakt met zijn knuffelvriendjes: Ollie, Kalfje en Varkentje.

De knuffels hebben Brams hulp hard nodig. Kalfje is namelijk haar mama kwijt. Samen met Ollie en Varkentje gaan zij op zoek naar de mama van Kalfje. Onderweg komt Bram erachter wat vlees is en leert hij dat je van ‘planten’ eten ook groot en sterk kan worden.

Wat wil ik bereiken met De Planteneters?

Miljonair worden natuurlijk. Altijd een fijne bijkomstigheid, maar zeker niet mijn missie. Ik zou erg graag zien dat De Planteneters tot een merk uitgroeit. Het een plek wordt waar kinderen (en volwassenen) informatie kunnen verzamelen over veganisme en dieren. Dat mensen door De Planteneters bewust zijn van het feit dat het stukje kipfilet uit de winkel niet gemaakt is in een fabriek. Naast de website en het boek ben ik ook begonnen met bloggen. ‘De Planteneters onderweg’ is een uitbreiding van De Planteneters en is gericht op tieners/volwassenen. Met mijn camper ‘De Tank’ rijd ik door Nederland om voor jou op zoek te gaan naar toffe veganistische hotspots, dieren en mooie natuur.

Kortom, genoeg te lezen de komende tijd!