Waarom jij jouw huisdier niet opeet

Voordat je verder leest, onthoud de volgende twee punten:

  • Een man is intelligenter dan een vrouw, dus de man mag wel naar buiten en werken, en een vrouw moet thuis blijven en het huis schoonmaken.
  • Een witte huid is mooier dan een bruine huid, dus de persoon met een witte huid heeft meer rechten.

Racisme - discriminatie - speciesisme

Hoogstwaarschijnlijk ken je de eerste twee woorden. Maar die derde…? Hoe spreek je het überhaupt uit haha. Daar ging het bij mij al fout. Ik zei een lange tijd spe-cie-ïsme, niet goed dus. Je spreekt het uit als: spee-cie-sis-me. Maar goed, dan weet je alsnog niet wat het betekent. In deze blog ga ik kort uitleggen wat speciesisme is en hoe deze ‘-isme’ tot uiting komt. Geen zin om te lezen? Onderaan vind je een kort filmpje met een voorbeeld 🙂

Racisme en discriminatie

Racisme en discriminatie worden weleens door elkaar gehaald. Dat is ook logisch, want deze twee woorden hebben één groot ding gemeen. Het zijn namelijk woorden die onderscheid aanduiden. 

Racisme

‘Opvatting dat het ene menselijk ras superieur is aan het andere’

Discriminatie
‘Het maken van onderscheid tussen personen of groepen zonder dat daarvoor een
gerechtvaardigde reden bestaat’

Bij beide begrippen wordt er onderscheid gemaakt. Bij racisme is dit op rassen niveau -een hele ras onder een ander ras stellen- en bij discriminatie kan er onderscheid gemaakt worden op groepsniveau -iemand niet aannemen omdat hij of zij op het zelfde geslacht valt-. 

Zuid Korea sluit grootste hondenslachthuis

Speciesisme
Als jij bij het lezen van de titel een blij gevoel krijgt, maar gisteravond een stukje slavink naar binnen hebt gewerkt, dan heb ik ‘slecht’ nieuws voor je. Dit is namelijk een heel goed voorbeeld van speciesisme. Je hebt onderscheid gemaakt tussen dier 1 – hond – en dier 2 – varken. Het ene dier mag je niet op eten, maar het andere dier wel. Het proces gaat voor een groot deel onbewust. Vanaf kleins af aan heb je geleerd dat een kat of hond huisdieren zijn en huisdieren eet je niet op. Koeien, varkens of kippen zijn echter wel voor consumptie. Maar wat is nou het daadwerkelijke verschil tussen een hond en een varken? Fun fact: varkens zijn zelfs nog intelligenter dan honden. 

Toen ik zojuist de letterlijke definitie van speciesisme opzocht, kwam ik erachter dat het woord (nog) niet is opgenomen in het woordenboek. Wel vond ik een betekenis op -het oh zo betrouwbare – Wikipedia. Aldus, hoera.

Speciesisme
‘Een onder dierenrechtenactivisten gangbare term om te verwijzen naar het
discrimineren tussen dieren op basis van hun diersoort’

Oké, lees de eerder genoemde voorbeelden nogmaals. Je vond -hopelijk- deze statements grote onzin. Hieronder worden diezelfde voorbeelden genoemd, maar in plaats van huidskleur en sekse te onderscheiden, worden diersoorten gebruikt.

  • Een hond is intelligenter dan een kip, dus een hond mag naar buiten en een kip moet binnen blijven.
  • Een hond is schattiger dan een varken, dus een hond heeft meer rechten dan een varken. Voorbeeld, een hond schoppen is dierenmishandeling, maar je krijgt betaald als je een varken slacht.
Faceboook
Faceboook

In de afgelopen maanden is voor mij het onderscheid compleet verdwenen. Dit kwam voornamelijk door Toby, mijn hond. Ik beschermde hem tegen alles en iedereen en als ik per ongeluk op zijn pootje stond, bood ik minimaal 10 keer mijn excuses aan. Voor mij vervaagde langzaam het verschil tussen diersoorten. Want ik realiseerde dat ook varkens, kippen en koeien pijn ervaren, van contact houden en emoties hebben, net zoals Toby. Zelfs spinnen vind ik iets minder angstaanjagend. Ietsjes.

Wat is voor jou de reden dat je een kat of hond niet op zou eten? Laat het hieronder weten.
Let op, smaak telt niet mee. 
Met de juiste kruiden smaakt katten- of
 hondenvlees net als elk ander stukje vlees.